Melkveehouderij met behoud van tradities en oog voor de toekomst

 

 

kalfjes 08-2015 (2).jpgMelkkoeien

De hele zomer zie je koeien tevreden grazen in de weilanden bij Laag Nieuwkoop.
Het is het jongvee van Boerderij Hazenveld/De Spriethof.

De melkkoeien wonen op de Spriethof, waar ze gemolken worden in een melkrobot. Daarna, als het belletje gaat, mogen ze allemaal weer naar buiten, de wei in!
Rinkelt het belletje weer? Dan is het melkenstijd. Op hun gemak lopen de dames weer richting stal en de melkrobot.

  
 

 

Rond Koningsdag gaan de koeien en het jongvee naar buiten. In de malse weilanden rond Hazenveld en de Spriethof mogen ze blijven lopen, grazen, herkauwen en genieten tot medio oktober. Ook loopt er vee op Natuurgrasland.
Ergens in oktober wordt het te koud en te nat en gaan ze blij weer terug op stal, want daar is het droog en warm. In de zomer heeft de boer het wintervoer van de koeien geoogst. Dat smakelijke gras, ook van natuurgraslanden, daarvan genieten ze dan weer op stal.


Als het stalseizoen echt aanbreekt worden de koeien geschoren,  die dikke jas uit, zo blijven ze schoon en krijgen parasieten geen kans.
 

Heel veel kalfjes!

Van mei tot november lopen de koeien in de wei. Dit is voor de koe de meest natuurlijke omgeving, dan zie je ook snel of ze tochtig zijn.
Tochtig betekent dat de koe dan zwanger kan worden.6558.na afkalven 2012.jpg
Zodra de koeien in de wei lopen begint het grote opletten. Welke koe wordt tochtig?

Een tochtige koe moet binnen twee dagen geïnsemineerd worden. Als alles goed gaat, komen na 9 maanden en 9 dagen de eerste kalfjes! Soms is de koe niet gelijk drachtig, dan is ze drie weken later weer tochtig en wordt ze nog een keer geïnsemineerd.

Elke maand komt de veearts langs op de Spriethof voor bedrijfscontrole.
Hij scant dan ook de geinsemineerde koeien, zijn ze zwanger?

Het hele jaar door worden er op de Spriethof kalfjes geboren. Roodbont, zwartbont, Jersey, Montbéliarde, het is een gemengd geheel.
Dat zie je ook terug in onze weilanden.